به گزارش سلام لردگان؛ صادق خليليان دکتراي اقتصاد کشاورزي از دانشگاه تربيت مدرس است و پيش از دوره وزارتش رئيس دانشکده منابع طبيعي و معاون دانشگاه تربيت مدرس و پس از آن معاون برنامهريزي وزير جهاد کشاورزي دولت نهم بود.
وي در روزدر 15 مرداد سال 1388، با ارايهٔ پيشنهاد وزارت از سوي احمدي نژاد براي تصدي اين وزارتخانه به مجلس معرفي شد.
خليليان از مجموع ۲۸۶ رأي گرفته شده، با ۲۰۰ راي موافق، ۳۲رأي ممتنع، ۵۴ راي مخالف موفق به کسب رأي اعتماد از مجلس شد.
براي مصاحبه و ديدار با وي ، يک دعوت تلفني و بدون تشريفات کافي بود و او برخلاف تصور و در کمال تواضع دعوت ما را پذيرفت.
در روز ملاقات مقابل درب به انتظار ايستاده بوديم تا از وزير دولت دهم استقبال کنيم. هوا کمي باراني بود. هر ماشيني که عبور ميکرد حس کرديم که مهمان ما آمده، اما خليليان با پاي پياده به محل ملاقات آمد.
شايد کمتر کسي باورش ميآمد که اين عابر پياده مدتي پيش وزير جهاد کشاورزي کشور بود.
آرامش، متانت و صبوري از ويژگي هاي صادق خليليان بود که در طول مصاحبه با وي به خوبي مسجل شد.
پس از کمي خوش و بش و حرفهاي خودماني مصاحبه با وزير سابق جهادکشاورزي آغاز شد که بخش اول اين مصاحبه در ادامه از نظر مخاطبان مي گذرد.
وزير جهادکشاورزي دولت دهم در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه اطلاع رساني راه دانا در خصوص گوشه نشينياش بعد از تغيير دولت، اظهار داشت: بعد از انتخابات سال قبل لازم بود حداقل يکسال اجازه داد تا اين دولت کار خودش را جلو ببرد و نتيجه کار را ببينيم. رهبر معظم انقلاب در همين رابطه تاکيد داشتند که بايد به اين دولت فرصت داد و بعدا عملکردش را مورد ارزيابي قرار داد. اگر از ابتدا دولت مورد انتقاد قرار مي گرفت اين بهانه به وجود ميآمد که نمي گذارند دولت کار کند.
**سکوت احمدي نژاد درست است/ عدم موفقيت دولت فعلي در تحقق وعده هاي انتخاباتي
وي با اشاره به سکوت احمدي نژاد، افزود: آقاي احمدي نژاد گوشه اي نشست و سکوت اختيار کرد و اين به نظر بنده کار درستي بود. برخي ها منتظر بودند تا يک آدم رده پنجم هم از دولت قبل چيزي بگويد و اينها از آن بهره برداري و حاشيه سازي کنند و عدم موفقيت دولت فعلي در تحقق وعده هاي انتخاباتي را کتمان کنند و افکار مردم را به حاشيه هاي بي نتيجه سوق دهند.
خليليان ادامه داد: البته برخي مسائل مانند موضوعات فرهنگي و سياسي سکوت پذير نيست و دلسوزان نظام هشدارهاي لازم را داده اند که البته دولت فعلي به اين تذکرات توجه کمتري دارد و مسير خود را در چارچوب جناحي خاص که تلفيقي از نظرات کارگزاران و اصلاح طلبان که برخي جزو اصحاب فتنه هستنددنبال ميکند.
وزير سابق جهادکشاورزي در خصوص نامه هايي که بعد از گزارش صد روزه دولت يازدهم به رئيس جمهور نوشت، اظهار کرد: من بعد از اينکه ديدم به ناحق در خصوص اقدامات دولت دهم صحبت ميشود نامه اي به آقاي روحاني نوشتم.
مثلا آقاي روحاني در گزارش صد روز اوليه خود گفت که که دولت قبل کاري براي تامين کالاهاي اساسي نکرد؛ اما در ادامه صحبت خود در جاي ديگري از همان گزارش اعتراف کرد که وقتي کار را تحويل گرفتم ذخيره خوبي از کالاهاي اساسي وجود داشت. يا مطرح کردند که خزانه خالي تحويل دولت ايشان شده ولي در گزارشات وزارتخانه ذيربط اعلام شد که در سال 92 بودجه مصرف شده توسط دولت حدود 40 درصد بيشتر از سال 91 بوده است و ذخاير ارزي کشور بيش از 100 ميليارد دلار است. يا اينکه در صبح روز معرفي وزرا به مجلس در صحبت خود گفتند که 7.5 ميليون تن گندم در سال 92 بايد وارد شود و معاون اول ايشان نيز در همانروز بعد از ظهر در صحن علني مجلس گفتند که 10 ميليون تن گندم بايد وارد شود؛ در پايان سال آمار گمرک نشان داد که فقط 3.5 ميليون تن واردات شده است که با ادعاهاي صورت گرفته تفاوت فاحش دارد و تا سه برابر بزرگنمايي شده است.لذا من بصورت مستند مسايل را به ايشان توضيح داده و تذکر دادم تا ايشان مراقبت بيشتري در آمارهايي که در اختيارشان قرار ميگيرد و انعکاس آن در مصاحبه ها و سخنراني هاي خود داشته باشند.نامه هاي مذکور را منتشر کردم و نسخه اي در اختيار شبکه اطلاع رساني راه دانا قرار دادم و به اطلاع عموم هم رسيد.
** در درجه اول سرباز انقلاب و رهبري هستيم نه وزير يک دولت خاص
وي تصريح کرد: ما سربازان انقلاب و نظام و رهبري هستيم و در درجه اول وزراي اين نظام بوديم نه يک فرد يا دولت خاص. در دولت قبل زحمات بسياري در زمينه توسعه و عمران و آبادي کشور کشيده شد و البته نقايصي هم وجود داشت که نبايد در ارزيابي عملکرد آن بي انصافي شود.
**ماجراي اسباب کشي از ساختمان وزارت جهاد و کشاورزي
وي در پاسخ به سوال خبرنگار راه دانا، در خصوص مسئله فروش ساختمان وزارت خانه و حواشي آن، يادآور شد: وقتي دو وزارت خانه جهادسازندگي و کشاورزي ادغام شد ما با دو ساختمان مواجه بوديم. در آنزمان مديران وقت که مديران فعلي هم هستند تصميم گرفتند در ساختمان وزارت کشاورزي مستقر شوند. وزارت جهاد سازندگي از ابتداي انقلاب به عنوان يک نهاد انقلابي و فعال شکل گرفت خدمات زيادي در زمينه عمران و آباداني روستاها و افزايش توليد در بخش کشاورزي و پشتيباني جنگ انجام داد ولي در سال 80 که ادغام اين دو وزارتخانه انجام شد عملا به مانند اين بود که اين نهاد انقلابي را منحل کردند.
وزير سابق جهادکشاورزي ادامه داد: به عبارتي هم خود نهاد جهاد سازندگي را منحل کرده بودند و هم ساختمانش را و به سمت يک سيستم اداري ناکارآمد رفته بودند. در آن زمان آقاي خاتمي رييس جمهور؛ آقاي رفسنجاني رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام و آقاي روحاني دبير شوراي امنيت ملي بودند.
وي يادآور شد: در دولت قبل که مسئوليت وزارت جهاد کشاورزي را بر عهده گرفتم تشخيصم اين بود که اگر بخواهد کاري براي کشاورزان انجام شود نيازي به دفتر شيک و تشريفاتي و نشستن در کاخهاي شيشه اي که دست کشاورزان به مسئولين آن نميرسد نيست و در همين ساختمان جهاد سازندگي که تفکر حاکم بر آن منبعث از فرهنگ و اصول انقلاب اسلامي بود و مرحوم امام دستور تاسيس اين نهاد انقلابي را داده بودند که منشاء بزرگترين خدمات به کشور بود هم ميتوان کار کرد. لذا من بعد از يک سال دفتر کار خودم و معاونانم را از ساختمان سابق کشاورزي به ساختمان جهاد سازندگي منتقل کردم.
خليليان ، متذکر شد: هدف اين بود ساختماني که دست کشاورزان به آن نميرسد را به مبلغ نزديک به 230 الي 250 ميليارد تومان فروخته تا پول آن در يک صندوقي به نام " صندوق حمايت از توسعه کشاورزي" قرار داد که از طريق اعطاي وام به کشاورزان با نرخ سود قرض الحسنه نفع آن بدست کشاورزان برسد.
**دولت فعلي مرتب در حال افتتاح پروژه هايي هستند که دولت قبل انجام داده
وي همچنين در پاسخ به اين سوال که بارها گفته ميشود که دولت قبل کاري انجام نداده، خاطرنشان کرد: علي رغم اين صحبت ها ، مسئولان دولت فعلي مرتب در حال افتتاح پروژه هايي هستند که دولت قبل انجام داده و نکته قابل توجه هم اينست که به خود هم افتخار ميکنند و مدام ميگويند بزرگترين کارخانه خاورميانه ، بزرگترين صنعت و پروژه در منطقه، را افتتاح کرديم! اگر دولت قبل کاري نکرده پس اين همه افتتاح پروژه هاي بزرگ و کوچک که اغلب زماني بين 3 تا 8 سال طول کشيده که به مرحله بهره برداري برسد آنهم با خزانه اي که ادعا شده خالي است؛ چگونه صورت مي گيرد.
**چند ماهي است که جلسات ولنجک تشکيل نشده/در اين جلسات مسائل انتخاباتي مطرح نميشود
خليليان در پاسخ به سوالي در رابطه با نوع ارتباطات وزراي دولت قبل با محمود احمدي نژاد با اشاره به اينکه چند ماهي است که نشنيده ام اين جلسات برگزار شود، اظهار داشت: بعد از اتمام دولت هر ماه يک بار يا هر دوماه يک بار آقاي احمدي نژاد وزرا را دعوت ميکردند براي ديد و بازديد که يک يا دو بار هم اين جلسه در ساختمان ولنجک تشکيل شد.
وزير سابق کشاورزي ادامه داد: اکثر وزرا اگر کاري نداشتند در اين جلسات حضور پيدا ميکردند و ممکن بود فردي در يک جلسه حضور پيدا مي کرد ولي در جلسه بعد بنا بر مشکلات و يا کارهاي شخصي حضور نداشت.
وي در رابطه با موضوعات اين جلسات تصريح کرد: موضوعاتي مثل تبادل اطلاعات و اخبار دنبال ميشد. اينکه به صورت ويژه و طراحي شده بحث هايي مثل انتخابات آينده در اين جلسات مطرح شود چنين چيزي صحت ندارد. به هر حال در اين جلسات موضوعات مرتبط با اخبار اقتصادي و اجتماعي و سياسي فقط مطرح ميشد و افراد به بحث و تبادل نظر ميپرداختند و کار تشکيلاتي انجام نميگرفت.البته جلسه با اعضاي دولت سابق ماهها است که تشکيل نميشود.
** کسي با احمدي نژاد قهر نکرده است/ با وي ارتباط دارم
اين مقام مسئول در دولت قبل معتقد است: ممکن است که برخي افراد بعد از جلسات که قطع شد با آقاي احمدي نژاد رفت و آمد نکردند اما کسي با وي قهر نکرد و يا حداقل من چنين چيزي را نشنيده ام. من نيز رابطه ام را با وي حفظ کردم و به وي سر ميزنم.
** هرکس مي خواهد خود را برجسته کند عليه احمدي نژاد انتقاد ميکند
اين وزير سابق با اشاره به اينکه شکي نيست که آقاي احمدي نژاد خدمات زيادي انجام داده، متذکر شد: به هر حال ما نبايد بگذاريم که اطراف وي از افراد انقلابي و ولايي و دلسوزخالي شود. انتقاد به آقاي احمدي نژاد دو و يا سه حاشيه هايي بود که به وجود آمد و متاسفانه الان هر کس ميخواهد خود را برجسته کند عليه وي صحبت ميکند.
وي ضمن بيان اين مطلب که در جلسه ديد و بازديد نوروزي نيز به وي گفتم که بعضي ها صلاح نيست کنار شما باشند؛ ادامه داد: آقاي احمدي نژاد در حال حاضر در دفتري تحت عنوان رئيس جمهور سابق با چندکارمند و امکانات محدودي که طبق قانون به هر رئيس جمهور سابقي داده ميشود حضور دارد. همچنين بنظر ميرسد آن فرد خاص نيز در آنجا حضور ندارد.
** ماجراي آشنايي و تصدي پست وزارت
خليليان در پاسخ به سوالي در رابطه با چگونگي آغاز ارتباط وي با رئيس جمهور سابق کشورمان گفت: در زماني که وي استاندار اردبيل بود من در مراسمي که ايشان حضور داشت سخنراني کردم.
وي افزود: البته ممکن است آقاي احمدي نژاد اين را به ياد نياورد. بعد از آن در جلسه اي که نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه ها براي اساتيد بسيجي در دوره اصلاحات گذاشتند رفتم که ايشان را در يکي از اين جلسات ديدم. بعد از آن ديگر وي را نديدم تا بعد از انتخابات سال 84 که من به عنوان معاون برنامه ريزي وزارت جهاد کشاورزي انتخاب شدم که از آن به بعد در جلسات کاري که در حضور ايشان تشکيل مي شد شرکت داشتم.
وزير سابق کشاورزي در ادامه با اشاره به اينکه يک سال آخر دولت نهم به دليل اينکه حس کردم نمي توانم کار مفيد انجام دهم از دولت رفتم، گفت: در انتخابات سال 88 در زمان تبليغات بنده با توجه به مطالعات اقتصادي که داشتم به دانشگاه هاي مختلف ميرفتم و با نمايندگان ستاد کانديداهاي ديگر مناظره ميکردم. همين امر موجب شد تا ارتباط سياسي من با تيم آقاي احمدي نژاد بيشتر شد. بعد از انتخابات نيز از دفتر آقاي احمدي نژاد با من تماس گرفتند و بحث وزارت جهاد کشاورزي مطرح شد.
**بخشي از مطالبي که درباره مشايي گفته مي شود بزرگ نمايي است/در طول 4سال وزارتم يک ساعت هم با مشايي حرف نزدم
خليليان در پاسخ به سوالي در خصوص نقش اسفنديار رحيم مشايي در دولت و انتخاب وزرا توضيح داد: به نظر من بخشي از مطالبي که درباره مشايي گفته ميشود بزرگ نمايي است زيرا در جلسات دولت آقاي مشايي درتصميم گيريها و مصوبات تاثيرگذار نبود و در مباحث شرکت نداشت. در حوزه وزارت جهاد کشاورزي نه ارتباط کاري با ايشان داشتم و نه هماهنگي خاصي با وي انجام مي داديم. مجموع صحبت هاي من با مشايي در طول اين چهار سال شايد به 1 ساعت نيز نرسد.
وي در ادامه گفت: آقاي مشايي در اموري که ربطي به وي نداشت اظهار نظر رسانه اي کرد، که براي کل دولت و آقاي احمدي نژاد حاشيه درست کرد. مثلا اينکه تفکيک قائل شويم بين مردم و دولت اشغالگر قدس اشتباه بود چرا که اين دولت جعلي از بنيان نامشروع است. اين مسئله و پررنگ کردن ملي گرايي و طرح مکتب ايراني باعث شد تا مشايي محل ضربه زدن به دولت احمدي نژاد شود. البته آقاي احمدي نژاد زحماتي زيادي براي کشور و انقلاب کشيده و فرد انقلابي و دلسوزي است، اما انسان معصومي نيست و حمايت هايي از مشايي کرد که نبايد انجام مي شد.
** وزاري اصول گراي دولت دهم خود را وزراي نظام و ولايت فقيه ميدانند
اين مقام مسئول با اشاره به تفاوت وزراي اصول گرا و اصلاح طلب خاطرنشان کرد: وزاري اصول گراي دولت دهم خود را وزراي نظام و ولايت فقيه ميدانند. اما در دولت هاي گذشته نسبت به رئيس جمهورشان نميبينيد که انتقادي توسط وزرا و مسئولان بيان شده باشد. انگار که روساي جمهور دولت هاي قبل براي وزرايشان ولي فقيه هم بودند ولي در دولت نهم و دهم چنين چيزي نبود.
** عزل مصلحي اشتباه بود/ وزارت اطلاعات بايد در خدمت مصالح نظام باشد نه دولت
وزير سابق کشاورزي در بخش ديگري از سخنانش در رابطه با ماجراي عزل وزير اطلاعات در دولت دهم و حواشي آن گفت: آن اقدامات همراه با اشتباه بود و حاشيه هم درست کرد. وزارت اطلاعات طبيعتا براي نظام يک جاي کليدي است. در همين دولت فعلي چند وقت پيش آقاي يونسي اعلام کرد که وزارت اطلاعات هنوز در اختيار دولت يازدهم قرار نگرفته است. من نقدي بر اين حرف دارم که وزارت اطلاعات بايد در خدمت مصالح نظام باشد نه دولت.
وي اضافه کرد: وزارت دفاع، اطلاعات و نيروهاي انتظامي شوخي بردار نيست که يک دولت بخواهد با يک سياست خاص آنرا در خدمت خود بگيرد. به نظر من اگر نقطه ضعفي هم در وزارت اطلاعات به وجود ميآمد ميبايست مکانيزم ديگري براي اصلاح آن انتخاب و بر اساس آن اقدام ميشد. آقاي مصلحي مدير توانمند و دلسوزي است و به همين دليل نيز آقاي احمدي نژاد وي را انتخاب کرد.
** انتقاد از مطرح شدن معاون اولي مشايي
اين عضو هيئت علمي دانشگاه گفت: معاون اولي مشايي و مسئله وزارت اطلاعات اگر مطرح نميشد خيلي از حواشي به وجود نميآمد.
وي با اشاره به موضوع کانديدا شدنش در انتخابات سال 92 تشريح کرد: تصميم من کاملا شخصي بود و آقاي احمدي نژاد از آن اطلاع نداشت. در آخرين روز به دنبال ديدار با ايشان بودم تا صحبت هايي با او انجام دهم ولي موفق نشدم و از طرفي هم اخرين ساعات ثبت نام بود که من تصميم گرفتم و اسم نوشتم.
اين کانديداي انتخابات سال 92 اضافه کرد: در اولين جلسه دولت نيز آقاي احمدي نژاد تعجب خود را ابراز کرد. بعد از اينکه جلسه تمام شد رفتم دفتر ايشان و صحبت هايي با هم کرديم و نظراتم را بيان کردم.
**به احمدي نژاد گفتم مشايي رد صلاحيت ميشود
وي با تاکيد بر اينکه به صورت تلويحي به آقاي احمدي نژاد گفتم که مشايي رد صلاحيت ميشود، بيان داشت: چطور ممکن است کسي را که مقام معظم رهبري براي معاون اولي تاييد نکردند، شوراي نگهبان تاييد کند؟ در هر صورت با مشورت با برخي وزرا در همان ابتداي کار و در روز سوم ثبت نامم انصراف دادم. پس از اين کار يک مرتبه با اين مسئله مواجه شدم که برخي رسانه ها گفتند من به نفع کانديداي خاصي انصراف دادم و چون من نظرم اين نبود به صدا و سيما اطلاعيه اي دادم و ضمن تکذيب اين موضوعات گفتم که به نفع کانديداي خاصي کنار نرفته ام و صدا و سيما در چند بخش خبري اطلاعيه را خواند.
خليليان در پاسخ به سوالي در خصوص خانه نشيني 11 روزه نيز عنوان کرد: کارها در آن زمان در منزل شخصي آقاي احمدي نژاد توسط ايشان انجام ميشد ولي وي در دفتر کارش حاضر نبود. دوستان متفق القول بودند که آقاي احمدي نژاد برگردد و بايد نظر مقام معظم رهبري بطور کامل محقق شود؛ در هر صورت نبايد اين حاشيه بوجود مي آمد.
**تحريم ها بر روي ملت ايران اثر گذار نيست
اين وزير سابق کابينه دولت دهم در رابطه با تحريم ها گفت: دشمن هم ميداند که تحريم ها بر روي ملت ايران اثر گذار نيست. ممکن است که شوکي در اثر تحريم به اقتصاد وارد شود ولي بعد از مدتي اين شوک از بين ميرود.
** اشتياق بازرگانان براي ارتباط تجاري با ايران در اوج تحريم ها
وي با تاکيد بر اينکه دردوران تحريم ها صادرات نفت و بانک مرکزي ايران مورد تحريم قرار گرفت، افزود: ما زماني که به کشورهاي ديگر سفر ميکرديم حتي خود بازرگانان و تجار آنجا به ما مراجعه ميکردند و در خواست ارتباط تجاري داشتند. يکسري کالاها داشتيم که کاربرد فني و صلح آميز داشت که حتي قبل از تحريم ها نيز آن کالاها را به ما نميدادند. ما در مذاکرات با مقامات سياسي ديگر کشورها هماهنگ ميکرديم و کار را از طرق ديگر انجام مي داديم.
وزير سابق کشاورزي در بخش ديگري از سخنانش در خصوص مذاکرات گفت: از ظرفيت ها و فرصت هاي کشورهاي دوست ما مثل چين و روسيه بايد استفاده بهينه کرد. ما اگر بخواهيم بازي برد برد واقعي داشته باشيم نبايد همه دست خود را براي طرف مقابل رو کنيم و لذا بايد محکم ايستاد و هوشمندانه عمل کرد.
**اصولگرايان بايد مراقب باشند چند دسته نشوند
وي در بخش ديگري از سخنانش در رابطه با همايش اصولگرايان اظهار داشت: من فکر مي کنم تمرکز را بايد براي جريان فکري منبعث از خط رهبري گذاشت که آن هم در جامعه روحانيت مبارز و جامعه مدرسين حوزه علميه قم است که آيت الله مصباح هم عضو جامعه مدرسين هستند. من فکر مي کنم اگر اين چارچوب را رعايت کنيم اصولگرايان بيشتر به هم نزديک مي شوند و بايد مراقب بود چندين شاخه نشويم.
** در انتشار آمار دروغين متهم رديف اول دولت فعلي است
خليليان در پاسخ به سوال ديگري در خصوص اينکه برخي ها ادعا ميکنند دولت قبل در ارائه آمارها اغراق ميکرده، توضيح داد: آمارها در بانک مرکزي، مرکز آمار ايران يک فرآيندي را طي ميکند و ثبت ميشود. در نتيجه اگر آماري منتشر ميشود يک پايه اي از منابعي که اين آمارها را تشکيل داده وجود دارد. اگر بخواهيم به اين مسائل دامن بزنيم متهم رديف اول همين دولت يازدهم خواهد بود که بگويند خود اين ها آمارها را دستکاري مي کنند که بنظر مي رسد در چند مورد نيز اين کار را انجام داده اند.
انتهاي پيام/س